Oorlogen Overzee

Bij de officiële presentatie van het tweede deel over de militaire geschiedenis van Nederland ‘Oorlogen Overzee’ die vandaag in het Rijksmuseum plaatsvond, gebeurde iets opmerkelijks. De reeks wordt uitgegeven door het Nederlands Instituut voor Militaire Geschiedenis (NIMG) dat onderdeel uitmaakt van het ministerie van defensie. Desondanks bleken de sprekers – redacteuren en auteurs – over een kritische blik te beschikken. Lid van de kernredactie, professor Petra Groen, stelde in haar inleiding dat de uitgave het lang gekoesterde zelfbeeld van Nederland als een a-militaire kleine mogendheid kantelde. In de periode die het boek bestrijkt (1595 – 1814) was Nederland op grote schaal militair actief. Dat gebeurde soms door de staat (denk aan Michiel de Ruyter) maar vooral door de twee handelsondernemingen VOC en WIC die vaak meer als semi-staten en oorlogsmachines opereerden zoals door de andere inleiders – historici Martine Gosselink en Harm Stevens van het Rijksmuseum en professor Gerrit Knaap van het Huygens Instituut – duidelijk werd gemaakt. Gosselink en Stevens lieten daarbij ook zien dat afbeeldingen zoals die zich in het Rijksmuseum bevinden, vaak gelaagd zijn en in ieder geval nooit zomaar kunnen worden gebruikt en begrepen. Net zoals nu werden beelden aangepast, verfraaid en gemanipuleerd als dat nodig werd geacht.
De reflectieve en kritische opstelling van de inleiders stond in schril contrast met de woorden van een van de ontvangers van het boek, oud-minister Hans Wijers die tegenwoordig onder andere bestuurder is bij Shell en Heineken. Voor deze ondernemingen was hij net terug van een zakenreis in Brazilië en misschien lag het daaraan dat hij niet goed had opgevangen wat gezegd was. Want Wijers hield gewoon een lofzang op de VOC en WIC vanwege het door-zettingsvermogen en de lange termijnvisie die aan beide compagnieën ten grondslag lag. Hij zag – natuurlijk zonder het militaire geweld – zo toch een lijn naar Shell en Heineken. Dat VOC en WIC zich volgens de inleiders aan zaken als volkerenmoord (Banda) en ander geweld dat tegenwoordig onder het kopje oorlogsmisdaden schuldig hadden gemaakt, deed daar blijkbaar niet aan af. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen…

BMU_Website_home_10

Ondertussen lijkt ‘Oorlogen Overzee.Militair optreden door compagnie en staat buiten Europa, 1595-1814‘, verschenen bij Boom, een must read voor iedereen die zich interesseert in hoe een klein land ook groot was.

oorlogenoverzee01

oorlogenoverzee02

oorlogenoverzee03

oorlogenoverzee04

Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

© 2014 MANU2U: Disclaimer. Developed by Gieze Webdesign