Observaties en opvattingen over geschiedenis en actualiteit

Kennis doet er toe

Aan het begin van een nieuw jaar is het aantrekkelijk om je over te geven aan allerlei bespiegelingen en goede voornemens. Terugkijkend op 2014 valt op hoe het er vaak op leek alsof kennis, feiten en analyse er niet of nauwelijks toe deden. Meningen en gevoelens voerden in allerlei debatten de boventoon. Dat is niet alleen allerlei volksmenners of  ‘opinie-makers’ aan te rekenen.

Van de zijde van onderzoekers en deskundigen bleef het vaak angstvallig stil als het ging om maatschappelijke kwesties. Een positieve uitzondering afgelopen najaar vormden de hoogleraren Van Stipriaan en Wekker met hun bijdragen in de zaak rondom Zwarte Piet waarin analyse en deskundigheid verbonden werden met betrokkenheid. Dat ze daarmee ook het risico liepen om geconfronteerd te worden met de beruchte onderbuik van de samenleving, heeft hen gelukkig niet afgeschrikt.

Tijdens een recent bezoek aan Indonesië viel op hoe nieuws- en leergierig veel studenten en jonge onderzoekers waren. In de wetenschap dat het land met zijn nieuwe president Joko Widodo voor grote uitdagingen staat, ook waar het gaat om de omgang met het eigen verleden, is dat een hoopgevend signaal. Publieke intellectuelen en kunstenaars zoals Goenawan Mohamad en anderen spelen een belangrijke rol in het agenderen en aanjagen van politieke en maatschappelijke kwesties en maken daarvoor handig gebruik van allerlei sociale media.

Moet je over alles een mening hebben of is het toch beter om je bij je eigen leest te houden? Moeilijk om daar een algemeen antwoord op te geven. Maar u zult in 2015 waarschijnlijk wel wat vaker gaan horen wat Manu2u ergens van vindt. Maar altijd beargumenteerd en op basis van feiten. En ja, tegenspreken mag. Graag zelfs. Maar dan wel met dezelfde instrumenten.

 

Manu2u wenst u een goed 2015 toe!

Deel via Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+
Share on Facebook
Facebook
Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

© 2014 MANU2U: Disclaimer. Developed by Gieze Webdesign