Lessen uit Batuley

Aru-Islands

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dan ben je op een regenachtige donderdagmiddag in Leiden zomaar in Batuley aan de oostkust van de Aru-eilanden. Dankzij een fascinerende lezing van de Canadese onderzoeker dr. Ross Gordon die over zijn onderzoek in Batuley vertelde. Dat de beelden niet op een groot scherm konden worden vertoond, deed er niet toe.
Het ging over hoe de mensen in Batuley en omliggende dorpen in het midden van jaren zeventig van de vorige eeuw van de overheid moesten kiezen tot welke van de erkende wereldgodsdiensten ze wilden behoren en hoe het verhaal gaat dat drie broers ervoor kozen om moslim, katholiek en protestant te worden. Maar het ging ook over de manier waarop de mensen in nauw contact met de natuur leven en rituelen uitvoeren als onderdeel van hun dagelijks leven. Ja, het is cultureel erfgoed, maar zo zullen ze het zelf niet noemen omdat het voor hen zo vanzelfsprekend is. De mensen uit Batuley vallen zonder twijfel onder de noemer ‘traditioneel’ en ‘inheems’, maar het zijn termen die hen niet zoveel zeggen omdat het labels zijn die van buitenaf op hen worden geplakt. Dat kan soms ook handig zijn, bijvoorbeeld in de strijd tegen ondernemingen die vooral uit zijn op de natuurlijke rijkdommen.
Net zo vanzelfsprekend is het feit dat de wereld niet alleen bestaat uit dingen die je kunt zien. De onzichtbare wereld in het bos en in het water is net zo echt en dient met respect te worden benaderd. De ‘walvisgraven’ waar de botten van gestrande walvissen, die als totem van een van de clanverbanden worden gezien, worden bewaard, zijn daar een tastbaar bewijs van.
De manier waarop de vangst van zeekomkommers – een gewild product op de Aziatische markt – door traditie gereguleerd wordt, is bedoeld om de natuur te beschermen. De beschrijving van het ritueel waarmee het seizoen voor de vangst van parels en zeekomkommers wordt geopend, gaat gepaard met tifa en gongspel.
Al luisterend naar de verhalen uit Batuley, vroeg het weinig invoelingsvermogen om te begrijpen hoe belangrijk en waardevol het is om de cultuur vast te leggen. Uiteindelijk zijn het de mensen uit Batuley zelf die bepalen hoe hun cultuur zich zal ontwikkelen. Maar dat ze waardevolle lessen voor ons hebben, staat buiten kijf. Dat op termijn ook video-opnamen beschikbaar zullen komen, is daarbij alleen maar meegenomen.

Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

© 2014 MANU2U: Disclaimer. Developed by Gieze Webdesign